Aloitimme alkuvuodesta postaussarjan, jossa kerromme, miten Go Strongilla osallistumme lastensuojelun kehitttämiseen. Postaussarjan ensimmäisessä osassa kuvasimme uutta paradigmaa ja hyvää lastensuojelun käytäntöä meillä Go Strongissa. Nyt julkaistavassa toisessa osassa kuvaamme, mitä konkreettisia toimenpiteitä olemme tehneet lastensuojelun kehittämiseksi.
MENTOROINTI JA SISÄINEN KOULUTUS – Aloitimme oman mentorointiohjelman osana avainkumppanuutta Laurea ammattikorkeakoulun kanssa. Ohjelman tavoite on tukea lastensuojelualalle tähtääviä sosionomeja tarjoamalla ohjelman sisällä mahdollisuuden ammatilliseen keskusteluun mentoriryhmässä ja mentorityöparin kanssa. Samalla mahdollistamme harjoitteluita, opinnäytetöitä ja uramahdollisuuksia. Ammatillisen identiteetin ja työmotivaation vahvistaminen sosiaalialalla ovat tärkeitä tavoitteita ohjelmassa. Vastavuoroinen oppiminen ja avoin dialogi kehittää koko organisaatiota. Ensimmäiset kokemukset mentorointiohjelmasta ovat todella myönteisiä.
Kehitimme myös oman koulutuksen vastaamaan henkilöstön ammatillisen täydennyskoulutuksen tarpeita. Halusimme tehdä näin, jotta voisimme ylläpitää jatkuvaa keskustelua ammatillisista kysymyksistä ja auttaaksemme henkilöstöä löytämään oman ammatillisen potentiaalinsa paremmin. Halusimme myös parantaa johdonmukaisuutta ja ennakoitavuutta aikuisten tekemisessä sekä selkiyttää jokaisen työnkuvaa ja itseen kohdistettuja vaatimuksia hitaasti etenevässä muutostyössä lasten ja nuorten kanssa. Valitsimme teemoiksi tunteiden säätelyn ja käsittelyn, koululähtöisen arjen, neuropsykiatristen oirekuvien hallinnan sekä vanhempien kohtaamisen. Vaikka pandemia on monella tavalla vaikuttanut koulutuksen kulkuun, niin palaute ja kokemukset yhteisestä prosessikoulutuksesta ovat olleet todella positiivisia. Uskommekin, että ammattitaitoisen ja ulkopuolisen työnohjauksen sekä muiden koulutusten rinnalla, oma koulutuksemme tarjoaa henkilöstöllemme erinomaisen jalustan reflektoida ja kasvaa lastensuojelun ammattilaisena.
TEKNOLOGIAN HYÖDYNTÄMINEN – StrongApp on sovellus, jolla organisoimme lastensuojelun arkea ja varmistamme tärkeimpien työn sisältöjen toteutumisen yhdessä sovitusti. Voimme tiimeissä tarkastella helpommin tehtävien vaikuttavuutta ja toteutumista sekä työryhmän tai työvuoron sisällä sopia asioista niin että kaikille on selvää, miten päivä tai viikko etenee. Olemme siis kehittäneet sovelluksen, jonka avulla työntekijät voivat organisoida sijaishuollon ja avohuollon arkea tehokkaasti ja samalla luoda ennakoitavan, turvallisen ja luotettavan struktuurin palveluitamme käyttäville lapsille ja yhteiseen toimintaympäristöön. Uskomme vahvasti, että tällä on positiivista vaikutusta oikea-aikaiseen ja vaikuttavaan perustyöhön ja sen sisältöön, mutta myös henkilöstön kokonaisvaltaiseen työhyvinvointiin, työn mielekkääksi kokemiseen sekä tuiki tärkeään pysyvyyteen herkissä asiakasprosesseissa. Sovellus on rakennettu yhteistyössä osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstömme kanssa ja keräämme jatkuvasti palautetta sen toimivuudesta kehittäen sovellusta edelleen. Palaute on ollut innostavaa ja erittäin kannustavaa.
TOIMIVA JA TURVALLINEN LÄÄKEHUOLTO – Yksi merkittävimmistä tarkastelun kohteista valvonta- ja ohjauskäynneillä on ollut lääkehuolto. Olemme panostaneet tähän resursoimalla ammattitaitoista henkilöstöä vastaamaan lääkehuollostamme ja kouluttamalla henkilöstöä vaatimusten mukaisesti. Seuranta ja valvonta osana omavalvontaa pitää huolen siitä, että lääkehuolto on toimivaa ja turvallista. Laadukas lääkehuollon toteuttamisen suunnitelma varmistaa toimivat rakenteet ja käytänteet. Koko henkilöstö toimii vastuullisesti ja pitää kiinni sovituista rutiineista lääkehuollon suhteen. Lääkehuollosta ja siihen liittyvistä haasteista, onnistumisista tai mahdollisista poikkeamista keskustellaan tiimeissä samalla tavalla kuin muistakin ydintoiminnoista laadukkaan lastensuojelun toteutumiseksi.