Go Strongin tiimi täydentyy jatkuvasti taitavilla ammattilaisilla ja yhdessä pohdimme paljon mm. työtapaan orientoitumista, perehtymistä, toisiimme tutustumista ja tietenkin asiakastyön lähestymistapoja. Tässä pähkinänkuoressa omin sanoin pari sanaa Go Strongin kivijalkaan valetuista siemenistä.
Systeeminen lastensuojelu pitää ytimessään ajatuksen inhimillisestä tavasta kohdata asiakas ja perhe keskustellen, ja siten yhdessä ratkaisuihin päästen. Yhdessä tarkoittaa tietenkin perhettä, moniammatillista tiimiä sekä kaikkia verkostoon kuuluvia. Vuorovaikutus tämän porukan kesken pitää sisällään kysymyksiä, pohdintoja, kuuntelemista, tutustumista ja paljon kommunikointia, joka auttaa parhaiten kaikkia ymmärtämään lapsen ja perheen tilanteen, jotta siihen löydettäisiin tarpeita vastaavia keinoja työskennellä. Go Strongin kivijalkaan on istutettu myös koulun suorittamisen menetelmä. Se on hyvin yksinkertainen; kaikki mikä tukee lapsen koulun suorittamista, otetaan käyttöön. Kyllä, aivan niin. Ruoka, uni, liikunta, aikataulut, siisteys, perhe, läheiset, kaverit (ei tietenkään sellaiset, jotka ennemmin haittaavat koulun suorittamista), yhteiset sopimukset ja monet sellaiset asiat ja arjen elementit, joiden jokainen meistä voi kuvitella muodostavan turvallisen ja terveellisen arjen.
Jokainen ammattilainen astelee erilaisin askelin, oman historiansa ja osaamisensa reppuunsa pakanneena Go Strongiin. Siellä on paljon opittua, totuttua, luottamusta, turvallisuuden tunnetta, malleja, ohjeita, menetelmiä ja kokemuksia. Ihmiset saattavat joutua vaihtamaan raidetta isoilta, lujaa kulkevilta, turvallisilta kiskoilta. Käytän joutua-termiä, koska se on totta – on nimittäin turvallisempaa jatkaa totutulla tavalla. Nämä turvalliset kiskot pitävät sisällään kirjaimellisesti nojaamista ohjeistuksiin, lakipykäliin, oikeuksiin, velvollisuuksiin, rajoitustoimenpiteisiin, käsikirjoitettuihin tilanteisiin ja niissä toimimiseen, kansioihin, aikuisten tekemiin päätöksiin. Asiakkaan historiaa saatetaan huomaamatta alkaa toistaa ja haastelähtöisyys voi alkaa määritellä tapaa lähestyä nuoren tilannetta.
Systeeminen malli, moniammatillisen tiimin voima, avoimuus ja inhimillisyys ovat Go Strongin kivijalka. Työntekijöiltämme tämä vaatii rohkeutta ja valmiutta heittäytyä monille eri tavoille tehdä työtä. Saan säännöllisesti muistuttaa myös itseäni, että voinkin toimia työryhmän kanssa toisin; istutaanpas vaikka nuoren ja vanhempien kanssa alas ja jutellaan. Vaatii jonkin verran ponnistelua haluta tehdä toisella tavalla ja antaa mahdollisuus muille tavoille tehdä, mistä tulee mieleeni lähipäivien esimerkki toisesta maailmasta. Kyykky on hyvä moninivelliike, jota voi tehdä monella eri tavalla. Sen voi tehdä jalat yhdessä, haara-asennossa, kuminauha polvien välissä, yhdellä jalalla. Jos sitä tekee mahdollisimman monella eri tavalla, lihakset kehittyvät monipuolisesti. (Telemark -askelkyykkyhypyille muuten vahva suositus! Huh, oli kolme päivää vaikea kulkea portaita alas ja ylös.)
Minulta kysyttiin, mikä on tärkein yksittäinen asia, joka työntekijöidemme pitäisi työstään muistaa. Mielestäni se on aktiivisesti tiedostaa meidän vastuumme kohdata kaikki. Kukaan ei synny hankalana eikä kukaan halua ehdoin tahdoin tilanteeseen, jossa on keinoton. Me olemme vastuussa vuorovaikutuksesta, suhteista ja yhteistyöstä sekä asiakkaaseen että verkostoon, ja kun muistamme oman roolimme tässä ja kannamme vastuumme kohdata kaikki, on siitä paras mahdollinen jatkaa.